#tagganorrland
Norrbottens gröna framtid är här  
Norrbotten och Västerbotten har blivit en knutpunkt för en ny, hållbar framtid. Miljarder investeras för att skapa en fossilfri framtid här, och Luleå tekniska universitet visar vägen med transformativ forskning och utbildning som matchar den kompetens som krävs i den gröna omställningen. Det finns det gott om utrymme för tillväxt och möjligheter i denna del av Sverige, från Skellefteå upp till Kiruna. Låt oss utforska vad denna nya gröna industri innebär för anställda på arbetsmarknaden. 
Varför Norrbotten? 
Norrbotten erbjuder en unik kombination av fördelar för industriföretag. Energin i vår region är inte bara tillförlitlig och kostnadseffektiv tack vare smart användning av naturresurser, utan Norrbotten har också mer än 100 års erfarenhet av att förse gruv-, stål- och pappers- och massaföretag med viktiga anläggningar och tjänster. Dessutom har den senaste utvecklingen inom datacenterbranschen gjort det möjligt för oss att utnyttja denna expertis också - vilket gör Norrbotten till en idealisk affärsdestination för entreprenörer som söker effektiva lösningar som drivs av gröna energikällor som solenergi eller vindkraftverk. 
Europas framtida leverantör av gröna batterier 
Norra Sverige går i spetsen för marschen mot gröna batterivärdekedjor för att driva en mer hållbar form av mobilitet. Norra Sveriges engagemang för förnybar energi i kombination med vår banbrytande förädlingsteknik har gjort Sverige till ett attraktivt alternativ för att skapa stora mängder av dessa batterier - nuvarande prognoser visar att den europeiska efterfrågan kan överstiga 350 GWh år 2025 och kan till och med tredubblas fram till 2030. 
HYBRIT-revolutionen och H2 Green Steel ska bli först i världen med fossilfritt stål 
2016 skrev tre svenska företag historia genom att gå samman i HYBRIT-initiativet för att revolutionera stålindustrin. Genom att ersätta kokskol med fossilfri el och vätgaskällor har de skapat en världsnyhet - en innovativ teknik som praktiskt taget inte ger upphov till några koldioxidutsläpp. Detta djärva steg beräknas minska Sveriges och Finlands koldioxidutsläpp avsevärt - upp till 10 % för Sverige. 
I Boden står H2 Green Steel - ett banbrytande projekt som syftar till att revolutionera stålproduktionen med vätgas i stället för traditionella koksugnar och masugnar som används idag. Genom att ersätta dessa befintliga metoder med vätgasbaserade metoder kan H2 Green Steel potentiellt minska utsläppen av växthusgaser från stålproduktionen med upp till 95 %. För att förverkliga denna vision har H2 Green Steel gått samman med några stora aktörer som LKAB, Vattenfall AB, SSAB och Siemens AG - vilket gör det till ytterligare ett bra alternativ för dem som söker en karriär inom hållbar energi inom själva Norrland.  
En optimal testbädd för ny banbrytande teknik 
Norrbotten, en glest befolkad region i Sverige, har blivit hemvist för några av världens mest kända varumärken. Här har företag som NASA och BMW testat produkter för rymdflyg, gruv- och metallindustrin, ICTS och stadsplanering sedan deras lösningsorienterade tänkande har gjort dem berömda av NASA som kallade lokalbefolkningen för "No Problem People". Tack vare sitt orörda, vidsträckta landskap erbjuder Norrbotten idealiska avskildhetsmiljöer, bort från allmänhetens insyn, som gör det möjligt för dessa stora företag att i hemlighet utveckla ny banbrytande teknik.  
Andra projekt är förnybara energiparker som Markbygdens vindkraftpark eller Överturingens vattenkraftverk nära Piteå. Med så mycket investeringar som sker här just nu - inte bara från Sverige utan även globalt - är det tydligt att Norrland kommer att vara ett föredöme för många år framöver när det gäller hur vi tillsammans kan bygga en mer hållbar framtid. Om du är intresserad av att arbeta för denna gröna framtid, se då till att hålla ögonen öppna för nya möjligheter i hela denna fantastiska region! 
Sigster Pictures är industriföretagens kommunikationspartner i Norrbotten
Kontakta oss för att ta ert företags kommunikation till nästa nivå. Vi kan hjälpa er att ta fram presentationsfilmer och bildbanker som speglar ert unika erbjudande på en växande marknad och stå ut från mängden. Vi skapar film och foto som berör. 

Skriven av: Tobias Stjernström, CEO, Sigster Pictures
Datum: 13 Januari 2023

You may also like

Back to Top